Pirelli Antik Yollarda Serüveni Sona Erdi

Pirelli’nin, Anadolu’da tarihin ilk teker izlerinin peşine düşmüş olduğu ve 30 günde 150 antik yola ulaşmış olduğu seyahat, Pirelli Antik Yollarda kitabı ile taçlandırıldı.

Otomotiv dünyasında sürdürülebilir mobiliteye liderlik etme misyonunu taşıyan Pirelli, 150 yılı geride bırakırken bu kutlamayı daha hususi kılmak amacıyla Türkiye’de değişik bir çalışmaya imza attı. Mobilite teriminin doğuşuna uzanan ve geleceğe ışık tutan belgesel niteliğindeki proje kapsamında tarih süresince mühim bir köprü görevi üstüne alan Anadolu’nun antik yollarında tarihin ilk teker izleri sürüldü. Dünyanın en eski yollarına götürmüş olan, 30 gün süresince devam eden 10 bin kilometrelik bulgu yolculuğu ile 150 antik yola ulaşıldı. Binlerce senelik bakımlı yollarıyla Anadolu’nun tüm ihtişamını gösteren ve kitaplaştırılan Pirelli Antik Yollarda serüveni, 18 Aralık Pazartesi günü The Peninsula İstanbul’da düzenlenen basın buluşmasıyla tanıtıldı. Toplantı Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Üyesi Fecir Alptekin, İstanbul İl Kültür ve Gezim Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz teşrifleri, Mercedes-Benz Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Şükrü Bekdikhan’ın katılımıyla Pirelli Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Lale Cander ve Pirelli Türkiye CEO’su Gian Paolo Gatti Comini’nin ev sahipliğinde, projeye emek veren deneyimli gazeteci Okan Altan’ın sunumuyla gerçekleştirildi.

Otomotiv gazetecisi Okan Altan’ın rehberliğinde, fotoğraf sanatçısı İrfan Bilir’in objektifinden karelerle ölümsüzleştirilen 30 günlük yolculukla, tarihin ilk tekerlek izlerini bulma amacını taşıyan bu kapsamlı emek harcama, bir belgesel niteliği taşıyor. Değişik uygarlıkların mobilite alışkanlıklarını inceleyerek Anadolu’nun varlıklı tarihini aydınlatan proje, yukarı Mezopotamya’dan Eti kültürüne, Frigya’dan Kilikya’ya, Pamfilya çizgilerinden Torosların kuzeyine geniş bir coğrafyada varlıklı bir kültürel perspektif sunarak Türkiye’nin köklü mirasını da gözler önüne seriyor. 10 bin kilometre devam eden yolculuğun sıkıntılı koşullarında, Pirelli SUV lastiklerinin “muhteşem uyum” felsefesi ile geliştirilen Pirelli Scorpion lastikleri kullanıldı. Pirelli’nin 150 yılı aşan mirasını sürdürülebilirlikle birleştirdiği bu yolculuğu, lastik teknolojisinin ötesinde bir çevresel ve kültürel mesuliyet taahhüdünü simgeliyor.

Pirelli Antik Yollarda kitabı ve bulgu sürecinin dokümantasyonu bununla beraber Pirelli’nin köklü mirasını ve otomotiv hayatına katmış olduğu mühim değerleri vurgulayarak, tarihe duyulan derin bir saygıyı yansıtıyor. Geçmişten geleceğe mobilite teriminin anlaşılmasında bir bağ kuran çalışmada, çizilen rota ve uğranan güzergahlar, koordinatları ile beraber detaylı bir halde kitaba ve internet sayfasına aktarıldı. Böylece dahil olmak isteyen her insanın bu zamanı yolculuğa katılabilmesi sağlanıyor.

Milattan oldukça öncesine uzanan dünyanın en eski yolları üstünde tarihin ilk teker izlerinin arandığı seyahat malum tarihin öncesinden Yukarı Mezopotamya’dan başlıyor. Eti kültürüne, Frigya’ya, Kapadokya’ya, Kilikya’ya, Pisidia, Lidya, Karya, Likya Pamfilya çizgilerinden Toroslar’ın kuzeyine 8 bin yıl öncesine neolitik dönemlere geçildikten sonrasında daha yakın tarihindeki eksi 2000 yaşındaki bir oldukça patikaya geri dönüldü.

Güneydoğudan kuzeye ve batıya sonrasında güneyden tekrardan başlamış olan antik yolları bulgu turu, Nemrut, Kemaliye ve Urfa’dan İç Anadolu’da Alacahöyük, Hatttuşaş, Tuz Gölü’ne, batıda Asos, Bergama ve Afrodisyas’a, Akdeniz’de ise Fethiye, Knidos, Taşlıca, Kaunos, Toroslar ve Tarsus’a kadar uzanıyor. Tüm bu kültürlerin bir araya getirilmiş olduğu kitap ise baş döndürücü bir arkeolojik zenginliğe haiz dünyanın en kıymetli müzelerinden önde gelen Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile açılıyor. Müze, Paleolitik Çağ’dan Hititler ve Urartu Krallığı’na uzanan dünyanın en eski medeniyetlerine dair izler sunuyor.


Yorum yapın