Araba Hararet Yaptığında Ne Yapılmalı?

Hararet, dikkat edilmediği takdirde araçlar için ciddi riskler doğurabilen bir durumdur. Motorun aşırı ısındığının ve yeterince soğutulmadığının göstergesi olan hararet ile bilhassa yazları daha sık karşılaşılır. Fakat hararetin birçok değişik sebebi olduğundan mevsimsel faktörler ikinci plandadır. Otomobil hararet yaptığında izlenecek yollar ise aracın sağlığı için oldukça önemlidir. Peki, otomobil hararet yaparsa ne yapılmalı?

 

Ilk olarak “Arabanın harareti niçin yükselir?” sorusuna yanıt verelim. 

Otomobil Niçin Hararet Yapar? Hararet Niçin Yükselir?

Aracınızın emek harcaması, hareket etmesi ve öteki fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için motordaki parçalar etken olarak hareket eder. Çoğunlukla metalik olan bu parçalar; hareketten, yakıt ateşlemesinden ve çevresel faktörlerden dolayı kısa sürede ısınır. Bununla birlikte aracı soğutma sistemi, ısınan motoru soğutur ve aşırı ısınmayı önler. Bu sistemin çalışmadığı durumlarda ise motor aşırı ısınır ve otomobil hararet yapar. 

 

Aracın hararet yapmasının birçok değişik sebebi olabilir. Başlıca sebep, temel bileşen olan soğutma sisteminin kafi seviyede çalışmamasıdır. Soğutma sisteminde meydana gelen herhangi bir hasar, motorun yeterince soğutulamamasına sebep olur. Soğutulamayan motor zaman içinde daha çok ısınır ve hararet yükselir. 

 

Başlıca sebeplerden bir diğeri ise araçtaki suyun bitmesidir. Soğutma sıvısı olarak vazife meydana getiren saf su yada antifrizli su, motorun parçalarının içinde dolaşarak ısınan kısımların soğutulmasını sağlar. Bu suyun bitmesi, parçaların soğumaması anlamına gelir. Dolayısıyla soğutma sıvısı bittiğinde kısa süre içinde otomobil hararet yapar. 

 

Arabanın hararet yapma sebeplerine verebileceğimiz öteki örnekler şöyledir:

  • Soğutma sistemindeki arızalar

  • Soğutma sıvısının bitmesi

  • Soğutma sisteminde yada su tankında sızıntı olması

  • Hararet müşürünün bozulması

  • Fanların emek vermemesi

  • Radyatör peteklerindeki tıkanmalar

  • Devirdaim pompasının bozulması

  • Termostatın arızalı olması

  • Contanın yanması

  • Fan kayışının kopması yada gevşemesi

  • Vites geçişlerinin hatalı yapılması

  • Motorun fazla zorlanması

  • Aracın uzun süre yüksek hızda kullanılması

  • Uygun vites ve hızda gidilmemesi

Otomobil Hararet Yaparsa Ne Olur?

Bir araçta hararet söz konusuysa ve derhal aksiyon alınmazsa motor parçaları ciddi zararlar görebilir. Bilhassa yanma odasının yakınındaki parçalar aşırı sıcaktan dolayı zarar görür. Bu aşamada ilk meydana gelen durum, çoğu zaman silindir kapak contasının yanmasıdır. Bu da silindir kapağının yamulmasına yol açabilir. Yamulan silindir kapağı ise bir süre sonrasında çatlamaya adım atar. 

 

Otomobil hararet yaparsa karşılaşılacak problemlerden biri de pistonların erimesi olur. Pistonların erimesinden sonraki aşama, segmanların erimesidir. Bu tip durumlardan sonrasında aracın motoru kilitlenir. Motor kilitlenmesi ise oldukça masraflı bir onarım sürecini bununla beraber getirir. Bundan dolayı aracın hararet yapmamasına dikkat etmeli, lüzumlu önlemleri almalı ve ihtimaller içinde bir hararet durumunda dikkatli davranmalısınız. Peki, hararet meydana getiren otomobile ne yapılır? Bu şekilde bir durumda hangi yolları izlemelisiniz?

Otomobil Harareti Iyi mi Düşürülür?

araba-harareti-nasil-dusurulur

 

Seyahat esnasında hararet meydana getiren otomobilinizin zarar görmemesi için süratli bir halde aksiyon almalısınız. Aracınızla hareket halindeyken hararet problemi yaşıyorsanız izlemeniz ihtiyaç duyulan adımlar şöyleki:

  1. Isıtıcıyı açarak motordaki sıcak havanın yolcu kısmına geçirme edilmesini sağlayın. 

  2. Isının aracın içinde kalmaması için camları açmayı dikkatsizlik etmeyin. 

  3. Aracı rölantiye almak yerine yavaşça durun ve mümkünse aracınızı gölge bir yere çekin.

  4. Kontağı kapatıp aracınızın kaputunu açarak motorun ısısının düşmesini bekleyin. 

  5. Motorun ısısının düşmesini beklemeden radyatörün yada su tankının kapağını kesinlikle açmayın, motor parçalarına dokunmayın.  

  6. Motor yeterince soğuduktan sonrasında su tankındaki soğutma sıvısının seviyesini deneyin. 

  7. Su eksilmişse aracınıza temiz su takviyesi yapın.

  8. Su ilave ettikten sonra aracın suyu devirdaim etmesini bekleyin ve hararet seviyesini yeniden deneyin. 

  9. Eğer su kaybı söz mevzusu değilse yada su takviyesinden sonrasında hararet düşmüyorsa hararetin sebebi başka bir arızadır. Bu durumda yol yardım çağırın ya da aracınızı en yakın servise götürün. 

  10. Aracın hararet problemini çözmüş olsanız bile aşırı ısı motor parçalarına zarar vermiş olabilir. En kısa sürede aracınıza bakım yaptırmayı dikkatsizlik etmeyin. 

Hararet Iyi mi Önlenir?

Aracınızın hararet yapmasını önlemeniz mümkündür. Bunun için yapmanız gerekenlerin başlangıcında aracınızın bakımını aksatmamanız gerekiyor. Şundan dolayı periyodik bakımlarda hararet müşürü, hararet göstergesi ve radyatör hortumu kontrolü benzer biçimde işlemler yapılır. Soğutma sistemine bakım yapılır ve aracın bir sonraki bakım zamanına kadar hararet yapma riski en aza indirilir. 

 

Bakım haricinde dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan nokta ise aracı oldukça fazla zorlamadan kullanmak. Aracın hararet göstergesini devamlı denetim etmeli, vites geçişlerini dikkatli yapmalı ve yüksek hızlarda oldukça uzun süre gitmemelisiniz. Ek olarak aracınızın suyunu sık sık denetim etmeli, su tankına temiz su eklemeli ve lüzumlu durumlarda antifriz takviyesi yapmalısınız.

 

Son olarak motor temizliğini de tedbir olarak gösterebiliriz. Süre içinde motor bölgesinde biriken pas, toz ve kireç kalıntıları, parçaların çalışırken zorlanmasına sebep olabilir. Zorluk çeken parçalar ise normalden daha çok ısınarak hararete yol açabilir. Bu durumu önlemek için “Motor Temizliği Iyi mi Yapılır?” başlıklı yazımızdaki şekilleri kullanabilir ve aracınızın motorunu temizleyebilirsiniz.

Yorum yapın